zaterdag 12 juni 2010

Onder zeil


Zaterdag 12 juni

Gisteren vertrokken uit Laboe in het Kielerfjord. We hebben in Rensburg wat rust genomen na alle hectiek van het voorbereiden van deze tocht en het stug doorvaren van de afgelopen week. Verder schoonschip gemaakt en wat aan geklust. Donderdag 9 zijn we vertrokken richting Laboe. In de stromende regen het Kielerkanaal afgevaren, koud en nat. Tegen de tijd dat we in Holtenau aankwamen begon het op te klaren en eenmaal op het Kielerfjord was het droog. Laboe was een kleine 3 mijl varen -nog steeds

geen zeil gehesen op de hele tocht.


In Laboe een plekje gezocht in de oude stadshaven -eindelijk tussen andere houten schepen in

plaats van het standaard plastic: onze buurman was ook zijn dek aan het breeuwen! Gevierlijk toen de boel wat verkend: havengelden betaald, vuil weggebracht en de meiden lekker schommelen tot... Feie het te hoog vond en op het hoogste punt zich van de schommel liet vallen, plat op haar bekkie en twee voortanden vroegtijdig gewisseld. De arme schat: wat een pijn en wat een schrik. Nu -drie dagen later- ziet het er allemaal gelukkig weer redelijk normaal uit, is de tandenfee langsgeweest en kan ze er weer om lachen.


's Avonds maken Sas en ik de tochtplanning voor de volgende dag: het weerbericht wisselt sterk: gisteren leek het er nog slecht uit te zien, vandaag wordt wind uit ongunstige richting voorspeld maar zwak in kracht (2-3). 's Morgens besluiten we te gaan als het opklaart. De wind blijkt niet NO maar ZO te zijn en er kan eindelijk gezeild worden.


We zetten koers naar Orth op Fehmarn. Het alternatief -Gedser op het Deense eiland Falser vinden we te ver weg: we zouden pas tegevn 23 uur aankomen. Tijdens de tocht bouwen zich flinke buien op boven het vaste land waarvan we de eerste missen, de volgende twee flink over ons heen krijgen -met onweer; de laatste ontlopen we op een paar honderd meter. We zeilen lekker en lopen tegen zessen Orth binnen. Daarna betrekt in rap tempo de lucht en trekt de wind aan tot 7 met uitschieters 8. Wat een geluk dat we niet naar Gedser zijn doorgevaren, dat hadden we met deze richting en kracht niet kunnen aanlopen.

De hele nacht waait het dat het rookt: het schip licht ervan te trillen en van slapen komt niet heel veel.


De volgende dag rust gehouden, en morgen ook naar het zich laat aanzien.

Bij gunstige wind varen we maandag door naar Vitte, een kunstenaarskolonie in de voormalige DDR en van daaruit steken we over naar Bornholm.

Nu is het nog even flinke wind: 6-7 met nog steeds in buien 8 en buiten een zee van 2,5m. Maar binnen is het oergenoegelijk: het dek is dicht, het kacheltje snort, de cavia's lopen rondjes en de meidjes liggen met oordopjes in heerlijk te slapen.

5 opmerkingen:

  1. Leuk om jullie reis te kunnen volgen! En dank zij de plaatjes een extra goed indruk. Behouden vaart,

    Gerda Visser

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! we zijn nu ook bij met lezen. Zouden heel graag even overwippen...
    Joost en Meik

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Feie,

    Wat leuk om te lezen hoe het met jullie gaat en de foto's te zien. Ik zal het ook aan Meike laten zien dat vindt ze zeker leuk! Maar niet fijn dat je zo gevallen bent... Hoop dat het geen pijn meer doet. Veel plezier en groetjes voor je papa, mama, Lidewijde en de cavia's! Samen met meike schrijven we snel nog een stukje!
    Marieke (mama van Meike)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi stoere familie,

    superleuk om te lezen hoe het daar op zee gaat, even schrikken voor Feie, maar voor de rest klinkt het helemaal goed!!

    Hier nog geen baby, we houden jullie op de hoogte en volgen jullie met plezier!

    Groetjes Koen, Nienke, Suzan en Jasper

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai familie,lieve Feie
    wat leer ik ontzettend veel nieuwe woorden, van zeilen heb ik geen kaas gegeten! Yamuna verteld in de klas dat Feie van de schommel gevallen was en een paar tanden kwijt was. Dat hoort erbij hoor meiske, Levy en Basil zijn er vandaag ook allebei een kwijt geraakt. We hebben mooie schoolfoto's, ik bewaar ze voor jullie, dan kunnen jullie ze nabestellen als jullie weer terug zijn. Goede reis verder!
    liefs Elma

    BeantwoordenVerwijderen