maandag 7 juni 2010

Van Monnickendam naar Rensburg


Dinsdag 1 juni uit Monnickendam vertrokken. Vanwege de stevige noorden wind die de komende dagen wordt voorspeld, gaan we binnendoor: via het PM-, het Van Starckenborg-, en het Eemskanaal. Een weinig poëtische route -het Reitdiep is een veel mooier alternatief, maar hiermee zijn we in 2 dagen in Delfzijl. Daar maken we schoonschip: doen -net als onderweg- het nodige lakwerk, breeuwen en rubberen van enkele deknaden, en schilderen van de kombuis. En een oneindige hoeveelheid troep sorteren en stormvaste plekken geven.
Vrijdagochtend slaan we voor vertrek nog het grootzeil aan en vertrekken met het staartje van de eb richting het wantij van Borkum. Uiteindelijk zijn we te vroeg; we gaan een halfuur voor anker en hobbelen dan over de 1.80m die er op dat moment staat. Daarna vlot door voor het wantij van Juist. Helaas allemaal op de motor. In Norderney een tamelijk lege haven. De voorspelling voor morgen is noord-west 3; waarschijnlijk komen we tegen het eind van de middag in Cuxhaven aan.
De wind is variabel 2, dus een nieuwe dag motoren. In de uitgaande geul naar de Noordzee staat een misselijk makende deining; na de uiterton komt er meer rust, maar de deining blijft de komende uren dwarsscheeps staan. Om ca. 12 uur kruisen we de Jade-monding -wat een geringe hoeveelheid scheepvaart vergeleken met vorige jaar! is dat toeval of weerspiegelt het de economische stand van zaken? Tegen 14 uur passeren we de Westertill, en beginnen we de aanloop van de Elbe. We krijgen zo’n drie knoop stroom mee en razen met 10 knoop langs Cuxhaven. We mikken op een leeg Brunsbüttel achter de sluis. Dat blijkt een misrekening: voor het sluizencomplex liggen tenminste veertig jachten te wachten op schutten -we zijn veruit de jongste bemanning in een nagenoeg volledig door 55+ gedomineerde sluis. We sluiten achteraan aan. Het rondvaartbootje voor ons dat passagiers de Elbe laat zien, geeft flink schroef terwijl we ze passeren en klassiek stuiterend van sluismuur naar sluismuur -hierbij gefilmd door de dagjesmensen- leggen we vast. Brünsbuttel is nokvol en we varen nog een dikke twee uur verder tot de eerste overnachtingsplaats: een mooi ankerplekje, met zeeschepen die vlak langs varen.
De volgende dag - 6 juni- is nog een kort stuk tot Rensburg. Terwijl Saskia de autobahn onveilig maakt, struinen Hanno en ik het feestelijke haventerrein af, genietend van bier en bratwurst.
Vandaag regent het, de in de droogte opengetrokken deknaden laten nog flink water door; dat betekent weer nieuwe breeuw- en rubberactiviteiten zodra het droog is☺

6 opmerkingen:

  1. Beste Saskia en familie,
    via Karin kreeg ik de link doorgestuurd van jullie logboek. Ik wens jullie een hele mooie reis en behouden vaart toe!!! En denk vooral de komende tijd niet aan je werk!
    veel groetjes,
    Hanny Zalme.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel veel plezier! Heb geloof ik alleen Matthijs een goede reis gewenst, had toen Saskia de sleutel wilde afgeven niet eens door dat ik haar en de meiden niet meer zou zien! Dus bij deze voor jullie allen: Behouden vaart! groetjes (buurvrouw) Maartje en de (buur)mannen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Saskia,
    Heeeeel veel plezier toegewenst!! Ben benieuwd naar alle ervaringen!
    Groetjes Wieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi buren,
    Ergens had ik jullie geplande reis wel opgevangen maar toch niet helemaal in de bovenkamer opgeslagen! Wat een spannend plan, heerlijk met het hele gezin weg van de dagelijkse beslommeringen. Heel veel plezier de komende maanden en zou het leuk vinden om op de hoogte gehouden te worden van jullie vorderingen.
    Goede vaart, Trienet en Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een bijzondere vakantie, en wat leuk om hierover mee te lezen!
    Fijne tijd gewenst, en tot over enkele maanden, terug in de Pythagorasstraat.
    Groetjes,
    Vincent, Renée, Jaika en Mansi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij toeval kwam ik deze blog tegen. Het doet me erg veel deugd te lezen dat jullie met de KITTIWAKE zo'n mooie tocht maken en zo veel plezier met dit schip hebben. In 1991 heb met haar ook Rensburg aan gedaan en weet dus hoe mooi het zeilen daar is.
    Ik wens jullie veel plezier en een behouden vaart.
    Groet, Elmer (eigenaar van KITTIAKE tussen 1987 en 1997)
    Ps. Deknaden waren in mijn tijd ook al een punt van aandacht. Bij heet weer goed nat houden.

    BeantwoordenVerwijderen